torsdag 10. februar 2011

MI: lær med musikk

Alle har et forhold til musikk, og musikalsk intelligens er en av de 8 intelligenser i Howard Gardners teori. MI eller ikke, musikken påvirker oss, og forskningen viser oss nå at vi utvider vår hjernekapasitet hvis vi allerede som barn begynner å spille et instrument. Spill deg klok!
Å lytte til musikk kan også hjelpe oss i innlæringen. Denne artikkelen handler om det. Dvs., her får du først noen konkrete tips til musikk som egner seg i gitte situasjoner.

Musikk for å drømme seg bort:
Georg Zamfir – panfløytemusikk
Enya – Shepherd Moon
Vivaldi – obo-konserter

Musikk som aktiverer og stimulerer:
Sousa – marsjmusikk
Brahms – pianokonserter no. 1,2,3
Sibelius – Alla Marcia fra Karelia
Jarre- Equinox, Oxygene

Musikk som skaper ro og konsentrasjon:
Zucchero – Diamante, Mama, Dunes of mercy, Solo Una Sana
Wham – Careless Whisper
Dire Straits – Fade to black
James Last – Viva Vivaldi
Rubinstein – Melodi i ”F”
Bindu – Light at Heart, Zenrise
The Enchanted Garden

Finn riktig tempo!
Klassisk musikk blir ofte beskrevet i tittelen med navnet på tempo/stemning. Her er de mest vanlige betegnelsene er greie å kunne når du skal lete i musikkbutikken:
LARGO – 40-60 slag i minuttet (meget rolig)
ADAGIO – 66-76 slag i minuttet (”hvilepuls”)
ANDANTE – 76 – 108 slag i minuttet
ALLEGRO – 120-168 slag i minuttet (da begynner det å krible i beina!)

Tipsene er hentet fra Christer Gudmundsson: Lär med musikk. Brain Books 1997. ISBN 91-88410-62-5. Boka gir innblikk i teorien, men er veldig praktisk rettet mot skole og barnehage. Sjekk ut mer på www.brainbooks.se.

Barnas Klassiske favoritter
Lytt til musikk selv og prøv hva som fungerer. Jeg vil anbefale å sjekke ut samle-cd’er fra Naxos. Her får du 3 cd’er for rundt hundrelappen. På http://www.naxos.no/ finner du masse tips på klassisk musikk.
Barnas Klassiske favoritter fra Naxos er et funn for skolen. Hver av de tre cd'ene inneholder musikk tilpasset hvert sitt tema. De to første cd'ene inneholder musikk som kan brukes til å gi barna impulser i Lek og Fantasi. Den tredje cd'en inneholder rolig musikk til Hvile og avslapning. Barnas Klassiske favoritter vil gjøre barn kjent, og fortrolig med, klassisk musikk, samtidig som de kan utfolde seg rytmisk, leke og bruke fantasien - i tillegg til å finne hvile og ro.

Artikkelen er hentet fra: http://skien.kommune.no/Kommunens-organisering/Radmann/Kommunalomrade-Oppvekst/Stab--og-stottefunksjoner/Pedagogisk-senter/MILL-presentasjon/Undervisningsopplegg/Undervisningsopplegg-for-barnetrinnet/

Der finner du også Loop og andre tips til undervisningsmateriell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar